.
   
čtvrtek 19. září
svátek slaví Zita, Konstantýn , zítra Oleg, Helmut
 
autor Lastura.cz

Cibule

00.00.0000

Cibule obsahují mnoho biologicky hodnotných látek zejména silici s vysokým obsahem síry. Obsahuje také celou řadu důležitých biokatalyzátorů, jako jsou enzymy a vitaminy, a to zejména vitamin C, vitamíny skupiny B, minerální látky a glukokininy, které jsou důležité pro snižování hladiny cukru v krvi. (Podrobný obsah látek je níže.)

Léčivé vlastnosti cibule se uplatňují v lidovém léčitelství zejména jako prevence a nezbytná součást správné výživy. Každý by měl denně sníst jednu velkou cibuli nebo výtažek, popř. víno, alkohol, nálev z cibule...

Cibule má účinky močopudné, žlučotvorné, působí proti střevním parazitům a proti chorobám dýchacích cest. Používá se i zevně, plátky cibule se přikládají např. na vředy.

Pro své účinky by měla být cibule nezbytnou součástí při přípravě pokrmů. Neměla by chybět při přípravě masitých jídel, polévek, salátů a pomazánek.

Pěstování cibule na zahrádkách svědčí nížinné polohy, nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem. Máme možnost ji pěstovat buď z přímého výsevu na jaře nebo na podzim, nebo ze sazenic, které si předpěstujeme anebo ze sazeček, což je dvouletá kultura cibule, kdy si z výsevu vypěstujeme drobné cibulky, ty druhý rok vysazujeme, a tím získáme velmi ranou sklizeň cibulí.

Oblíbená je také cibule šalotka, která vytváří shluky volných cibulek a množí se vegetativně, tedy postranními cibulkami. Tato cibule má ostřejší a kořenější chuť.

Cibule se velmi dobře uchovává čerstvá, kdy je vlastně nejzdravější, ale pochoutkou jsou malé cibulky sterilované ve sladkokyselém nálevu.

- je močopudná, proto jako lék na ledviny a močový měchýř
- vždy se musí užívat jen čerstvá, pouze rozkrojená je po 24 hod. toxická
- syrová účinkuje na růst vlasů, zpevňuje nehty (obsahuje mnoho síry, křemíku a zinku), působí desinfekčně, fytoncidně, proti meteorismu i proti zácpám
- brání tvorbě sraženin, již existující odstraňuje
- léčí nemoce prostaty, snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu cukru v krvi, vylepšuje tekutost krve, působí na řadu otoků
- snižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu
- může zamezit vzniku některých druhů rakoviny, potlačuje tvorbu nádorů
- ulevuje při průduškovém astmatu


Cibulový ocet
K 1 litru 8% octa přidáme 150 g jemně nasekané cibule a ponecháme 1 týden vyluhovat. Potom ocet přecedíme a používáme jej na různé zeleninové saláty. (Uchováváme jej v dobře uzavřených lahvích.)

Syrup z cibule
Léčí angíny, nachlazení, chřipky, obsahuje i vitamín C. Pro děti je chutný, je sladký. Vrstvy drobně nakrájené cibule se prosypávají cukrem, šťáva pak sama vyteče, podává se dětem po lžičce.

Lék na špatně hojící se rány
Upečená cibule se obere, rozmělní, položí na gázu a přikládá, obklad působí hojivě i na vředy, otlaky a vodní otoky.


Čerstvá cibule obsahuje ve 100 gramech:
vitamín C 5.3 až 12 mg
vitamín B1 30 mcg
vitamín B2 26 mcg
vitamín PP
vitamín A
vitamín E
draslík 130 mg
sodík asi 22 mg
hořčík 7 mg
měď 0.1 mg
fosfor 14 mg
síra 65 mg
železo 1.1 mg
mangan 0.3 mg
zinek 2.4 až 13.6 mg na 1 kg

Sušená cibule obsahuje ve 100 gramech:
vitamín B1 200 mcg
vitamín B2 150 mcg
vitamín PP 1 mg
vitamín C 40 mg
fosfor až 1000 mg%
železo 3 mg%
vápník 160 mg%
dále: aliin, fytoncidy


Viz také: Tajemství cibule

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz