Mangan je světle šedý, paramagnetický, tvrdý kov. Používá se v metalurgii jako přísada do různých slitin, katalyzátorů a barevných pigmentů.
Denní potřeba je 0,2 až 0,3 mg na 1 kg hmotnosti těla, u dospělých tedy 20 až 30 mg denně.
Přítomnost malých množství manganu v organizmu a jeho pravidelný přísun v potravě je nezbytné pro jeho správnou funkci. Dlouhodobý nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému, protože dochází k nežádoucím změnám v metabolizmu cholesterolu a jeho zvýšenému ukládání na cévní stěnu. Tento jev v dlouhodobém měřítku značně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
Mangan je důležitý i pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může vést k nebezpečí onemocnění cukrovkou (diabetes mellitus).
Hlavními přirozenými zdroji manganu v potravě je rostlinná strava jako obilniny, hrášek, olivy, borůvky, špenát a ořechy.
Doporučená denní dávka v potravě se pohybuje mezi 20 – 30 mg Mn denně.
Naopak přebytek manganu v potravě působí negativně především na nervovou soustavu a působí potíže podobné projevům Parkinsonovy nemoci. Dlouhodobá expozice vysokými dávkami manganu může podle některých údajů zapříčinit vznik Parkinsonovy nemoci.
- je potřeba pro řádný vývoj buněk
- pro účinek vitamínu B1 - thiaminu (při nedostatku manganu může být thiamin toxický)
- vedle železa a vápníku umožňuje tvorbu krve
- spolu s kobaltem zabraňuje šedivění a udržuje vlas živý
Obsah mg manganu na 1 kg potraviny:
mléko |
0,04 mg |
hovězí maso, skopové maso, telecí maso, drůbež, vejce, máslo |
0,05 mg |
mořské ryby, olivy, včelí med, hořčice, citrón, káva, celer |
0,5 až 2 mg |
černá ředkev |
1 až 10 mg |
vepřové ledviny, sýry |
2 až 10 mg |
pšeničná mouka |
10 až 70 mg |
kakao |
35 mg |
jedlý kaštan |
40 mg |
jeřabiny |
40 až 200 mg |
pepř |
65 mg |
čaj |
150 až 900 mg |
Rostliny přijímají mangan jako všechny minerály z půdního roztoku, kde se vyskytuje ve špatně rozpustných oxidech nebo dobře rozpustných chelátech. Cheláty jsou pro příjem příznivější. V rostlinách je mangan důležitou součástí komplexu rozkládajícího vody, který se účastní primární fáze fotosyntézy. Vyskytuje se také v superoxiddismutázaách. Nedostatek poškozuje chloroplasty a je příčinou chlorózy.