.
   
čtvrtek 19. září
svátek slaví Zita, Konstantýn , zítra Oleg, Helmut
 
autor Lastura.cz

Mangan

23.11.2010

Latinsky Manganum

Značka Mn


Mangan je světle šedý, paramagnetický, tvrdý kov. Používá se v metalurgii jako přísada do různých slitin, katalyzátorů a barevných pigmentů.


Denní potřeba je 0,2 až 0,3 mg na 1 kg hmotnosti těla, u dospělých tedy 20 až 30 mg denně.

Přítomnost malých množství manganu v organizmu a jeho pravidelný přísun v potravě je nezbytné pro jeho správnou funkci. Dlouhodobý nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému, protože dochází k nežádoucím změnám v metabolizmu cholesterolu a jeho zvýšenému ukládání na cévní stěnu. Tento jev v dlouhodobém měřítku značně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Mangan je důležitý i pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může vést k nebezpečí onemocnění cukrovkou (diabetes mellitus).

Hlavními přirozenými zdroji manganu v potravě je rostlinná strava jako obilniny, hrášek, olivy, borůvky, špenát a ořechy.

Doporučená denní dávka v potravě se pohybuje mezi 20 – 30 mg Mn denně.

Naopak přebytek manganu v potravě působí negativně především na nervovou soustavu a působí potíže podobné projevům Parkinsonovy nemoci. Dlouhodobá expozice vysokými dávkami manganu může podle některých údajů zapříčinit vznik Parkinsonovy nemoci.

- je potřeba pro řádný vývoj buněk
- pro účinek vitamínu B1 - thiaminu (při nedostatku manganu může být thiamin toxický)
- vedle železa a vápníku umožňuje tvorbu krve
- spolu s kobaltem zabraňuje šedivění a udržuje vlas živý


Obsah mg manganu na 1 kg potraviny:

mléko 0,04 mg
hovězí maso, skopové maso, telecí maso, drůbež, vejce, máslo 0,05 mg
mořské ryby, olivy, včelí med, hořčice, citrón, káva, celer 0,5 až 2 mg
černá ředkev 1 až 10 mg
vepřové ledviny, sýry 2 až 10 mg
pšeničná mouka 10 až 70 mg
kakao 35 mg
jedlý kaštan 40 mg
jeřabiny 40 až 200 mg
pepř 65 mg
čaj 150 až 900 mg

Rostliny přijímají mangan jako všechny minerály z půdního roztoku, kde se vyskytuje ve špatně rozpustných oxidech nebo dobře rozpustných chelátech. Cheláty jsou pro příjem příznivější. V rostlinách je mangan důležitou součástí komplexu rozkládajícího vody, který se účastní primární fáze fotosyntézy. Vyskytuje se také v superoxiddismutázaách. Nedostatek poškozuje chloroplasty a je příčinou chlorózy.

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz