.
   
čtvrtek 19. září
svátek slaví Zita, Konstantýn , zítra Oleg, Helmut
 
 maliny alias Maliník obecný
autor Lastura.cz

Maliník obecný

00.00.0000
Maliník obecný Je všude rozšířený keř s dvouletými výhony, rostoucí s oblibou na pasekách, v křovinách, světlých lesích od nížin až do hor. Kvete od června do července. Plody zrají od července do září a z hlediska výživy jsou planě rostoucí maliny hodnotnější než šlechtěné. Plody obsahují až 10 % cukrů, 6 % pektinů, organické kyseliny, vitamin C, provitamin A, vitamin B2, soli železa, mědi, draslíku, vápníků a fosforu. Listy maliníku obsahují třísloviny, mnoho vitaminu C a organické kyseliny. Můžeme je fermentovat, usušit a připravovat z nich čaj. Pěstuje se také často v mnoha sortách pro ovoce - maliny. Pro farmaceutické potřeby se sbírají především listy. Nejde však o skutečnou léčivou rostlinu. V terapii se samotné malinové listy užívají jen zřídka, jsou však často obsaženy v léčivých čajových směsích i průmyslově vyráběných, kde tvoří velmi oblíbenou součást, ať už jde o čaje dietetické, močopudné, žlučníkové atd. V lidovém léčitelství listy maliny jsou ve velké oblibě a používají se spolu s listy ostružinovými jako tzv. čaje krev čistící, domácí, jarní apod. Malinové listy obsahují hlavně třísloviny, stopy silice, organické kyseliny a poměrně dost vitamínu C. Lze je použít jako mírný přípravek svíravý, stahující, močopudný a podporující tvorbu žluče. Čerstvé zralé plody maliníku maliny se upravují s cukrem na sirup. Sirup z malin je terapeuticky důležitý, slouží jako prostředek upravující barvu a chuť rozličných léků, jako nápoj při horečnatých stavech a jako přísada v bylinných kůrách. MALINÍK Maliník je vytrvalý keř s dvouletými výhony. Roste na pasekách a v křoví, kvete od června do července. Plody zrají od července do září a z hlediska výživy jsou planě rostoucí maliny hodnotnější než šlechtěné. Plody obsahují až 10 % cukrů, 6 % pektinů, organické kyseliny, vitamin C, provitamin A, vitamin B2, soli železa, mědi, draslíku, vápníků a fosforu. Listy maliníku obsahují třísloviny, mnoho vitaminu C a organické kyseliny. Můžeme je fermentovat, usušit a připravovat z nich čaj. Organické kyseliny obsažené v pecičkách malin podporují činnost střev, malinová šťáva velmi dobře působí při nachlazení a horečkách. Plody se používají i jako podpůrný lék při revmatismu. Malinová šťáva bez vaření Čerstvé maliny (na 5 kg šťávy z nich): 50 g kyseliny citrónové, 1 litr vody, 5 kg pískového cukru, 1 litr vody, 1 Petol Dobře vyzrálé maliny přebereme, opláchneme a necháme okapat. Potom je protlačíme na strojku, odměříme šťávu a přidáme kyselinu citrónovou a 1 litr převařené chladné vody. Necháme stát do druhého dne. V litru vody svaříme cukr a přes sítko vmícháme Petol. Chladný cukerný nálev přilijeme k malinové šťávě, velmi dobře promícháme a plníme do čistých suchých láhví. Uzavřeme a uložíme v temnu a chladu. Takto připravená malinová šťáva si uchovává všechny důležité látky.

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz