Křen selský
Křen je vytrvalá mrazuvzdorná rostlina a odedávna se mu připisují léčivé vlastnosti. Pro nás má význam v zimě a v předjaří, protože kořen křenu obsahuje velké množství vitaminu C, provitamin A, vitaminy
skupiny B, má mnoho
draslíku, vápníku a
hořčíku. K použití je nejzdravější čerstvý, pro svou palčivost zjemněný strouhanými jablky.
Křen množíme jeho kořenovými řízky. Připravíme si je již při podzimní sklizni. Spodní část řízků seřízneme šikmo, abychom při
jarní výsadbě rozeznali horní konec od spodního. Sázíme v řádcích asi 40 cm o sebe. Před vysazením odřeme hadříkem všechny postranní kořeny a odventní pupeny. Horní asi 2 cm necháme nedotčeny. Během vegetace kypříme půdu.
Křen obsahuje velké množství vitaminu C a látky s protizánětlivými vlastnostmi. Podporuje také trávení a zpevňuje dásně. Strouháním však křen ztrácí vitamin C a proto používáme nejlépe nekovové struhadlo.
Křenový léčivý sirup
Nastrouhaný křen smícháme s moučkovým cukrem a promasírujeme přes jemné síto. Denně užíváme 2 polévkové lžíce.
Křenový krém
Smícháme 1 nastrouhané
jablko a jemně nakrájenou cibulí. Přidáme 3 stroužky česneku utřeného se solí, šťávu z citrónu, lžičku medu a zahustíme tvarohem. Krátce před podáváním vmícháme strouhaný křen.
Křen s jablkem a smetanou
Asi 4 oloupaná jablka nastrouháme, přidáme jemně nastrouhaný oloupaný křen (50 g) a vmícháme tolik smetany, aby směs měla hustotu omáčky. Podle chuti osolíme a osladíme.
Rady
- vhodný k použití má mít průměr okolo 2.5 cm a délku minimálně 25 cm, jinak nemá odpovídající množství látek
- je bohatý na
fytoncidy
- ničí
plísně
- podporuje trávení - i při malých množstvích
- močopudný prostředek
- na chronické katary a bronchitidy
- při revmatismu (jako roztok i
mast s jinými prostředky)
- pro zředění krve
- na rozpuštění žlučníkových kamenů
- se smetanou na odstranění pih a skvrn na pokožce
Má stejné účinky čerstvý i sušený.
Obsahuje: 309 kJ
59 až 76 mg%
vitamínu C
trochu vitamínu A
stopy vitamínů
skupiny B
248 až 500 mg% síra
draslík
trochu vápník
fosfor
hořčík
železo
sodík