Latinsky Brassica oleracea convar italica
Tato zelenina obsahuje nejméně 4 substance s protirakovinnými účinky:
- chemkálii, která působí na produkci protirakovinných enzimů
- beta karoten
- vitamín C
- indoly - sloučeniny dusíku
Rovněž pomáhá udržovat stálou hladinu cholesterolu a tak chránit srdce. Obsahuje tolik kalcia, jako stejné množství mléka. Je bohatý na vitamín A, folacin, vlákninu.
Jeden šálek brokolice obsahuje předepsanou dávku vitamínu C.
Pěstování:
Klíčí 4 až 10 dní při teplotě 15 až 25 °C, nejnižší teplota při klíčení je 5 °C. Nakličuje se na filtračním papíru, písku nebo v zemině. Semenáčky se přepichují do pařeniště nebo do hrnků. Semena si podržují klíčivost 4 až 5 let. Vegetační doba 10 - 12 týdnů. Výsev v únoru až v dubnu.
Půda: hlinitopísčitá, bohatá humusem, zásobená vápnem, nesnáší jíly a pozemky s vysokou spodní vodou.
Hnojení: hnůj nebo kompost na podzim, na jaře před výsadbou draselná sůl, během vegetace přihnojení ve 2 - 3 dávkách.
Okopáváme a plejeme podle potřeby, dokud listy nezakryjí půdu.
Zálivka: Je náročná na vodu v půdě i na vlhkost vzduchu. Vhodné je zalévání hadicí, dobře snáší chladnější vodu. Na začátku vývoje snáší nízké teploty (-2, -3 °C).