Pyl patří mezi včelí produkty. Doposud je kupodivu málo známé, že květní pyl má obdivuhodné vynikající léčivé vlastnosti, je bohatý na biologické účinné látky a obsahuje veškeré nezbytné prvky a vitamíny pro lidský organismus. Tento blahodárný vzácný květní pyl obsahuje též dosud neznámé látky s antibiotickým účinkem potvrzeným v laboratořích a klinickými pokusy.
Pyl je nositelem plnohodnotných jemných stravitelných bílkovin, která se trávením rozkládají na aminokyseliny a vitamíny, které se již před tisíciletím užívali s medem nebo s mateří kašičkou jako kosmetický přípravek. Odborníci se shodují v tom, že je včela zdroj mládí a pevného zdraví. Tonizující účinek pylu na lidský organismus je pravděpodobně podmíněn v obsahu bílkovinných látek a fermentů. Tento vzpružující účinek pylu bývá přirovnáván k účinkům hormonů a skutečně, hledáme-li z biologického hlediska analogii mezi říší rostlinnou a živočišnou, je vlastně pyl produktem jakýchsi „rostlinných pohlavních žláz“.
Obsahuje 19 aminokyselin např.: laurová, olejová, myristová, linilová, pimitová, arachová, heptadekanová, behanová, atearová, linolenová. Dále bílkoviny, peptony, globulíny, aminokyseliny, uhlovodany (jako: glukózu, fruktózu, sacharózu), tuky, lipidy (lecithin a mastné kyseliny), fermenty, minerální látky a dosud nedefinovatelné látky hormonální a antibiotické. Některé vitamíny, zejména karoten a rutin.
Použití květního včelího pylu
Předem upozorňuji, že jsou jedinci na pyl alergičtí a po užití se dostává prudká reakce. Takoví lidé jsou zpravidla rovněž alergičtí i na některá jídla, např. kyselé okurky, jahody... Tito lidé pyl užívat nesmí!
Užívejte 1 čajovou lžičku večer před spaním, při dobré snášenlivosti možná i ráno. Celkem 15 g denně. Lidské tělo pylu trvale nenavyká a proto jej mohou užívat i malé děti. Je však dobré po 2 měsících udělat přestávku.
Má velký význam pro životní procesy v lidském těle. Má všeobecně biostimulační účinky. Osvěžuje organismus, obsahuje látky proti stárnutí. Urychluje léčebné procesy řady různých chorob, má aktivní léčivé a profylaktické účinky.
Květní včelí pyl je ideální dietetická doplňková potrava pro diabetiky.
Zvyšuje psychickou a tělesnou kondici. Posiluje organismus po operacích a nemocech, urychluje rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách. Tonizuje aktivitu nervového a hormonálního systému, uklidňuje nervovou soustavu, poskytuje klidný spánek.
Léčí zhoubnou chudokrevnost, anemii, zvyšuje počet červených krvinek. Pomáhá při kornatění a rozšíření tepen, zlepšuje prokrvení orgánů a snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje obsah cholesterolu v krvi.
Normalizuje činnost trávící trubice, léčí poruchy zažívacího traktu a onemocnění žaludku. Podněcuje látkovou výměnu. Zlepšuje apetit a pomáhá při podvýživě. Má mírný projímavý účinek.
Léčí záněty močových cest tj. předstojné žlázy (prostaty), blahodárně účinkuje na slinivku břišní. Pomáhá při akutních a chronických chorobách jater.
Rozpouští ledvinové kameny.
Léčí silikózu plic, plicní a infekční žloutenky, horní cesty dýchací a uvolňuje hleny. Pyl s úspěchem léčí sennou rýmu, kdy je třeba ho podávat 6 týdnů před obvyklým výskytem.
Léčí chronické ekzémy a vyrážky, urychluje zacelení ran a spálenin. Pomáhá od bolení nohou - zmenšuje revmatické bolesti.
Celkově tím vším přispívá k prodloužení života.
Uskladnění
Pyl je hydrostatický - stahuje vodu ze vzduchu a tím měkne a může se znehodnotit. Je nutné jej hermeticky uzavřít. Ideální je zalít pyl medem - 1 kg pylu + 1 kg medu. Po 20 dnech se pyl při 20-25 °C prokvasí a stává se konzervou. Jeho hodnota je tím zachována a doba všech hodnot se prodlouží.