.
   
pondělí 16. září
svátek slaví Ludmila, Kornélie , zítra Naděžda, Naďa
 
 jahody alias Jahodník obecný
autor Lastura.cz

Jahodník obecný

00.00.0000
Jahodník obecný Jahodník obecný roste v lesích, na pasekách a poblíž cest téměř po celé naší zemi. Je to vytrvalá bylina s trojčetnými listy a bílými květy, plod je červená jahoda. Jahody mají vysoký obsah pektinu (ovocné vlákniny), který snižuje hladinu cholesterolu i riziko vysokého krevního tlaku a může významně bránit vzniku rakoviny tlustého střeva. Z bobulovin jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C - půl šálku jahod pokryje denní doporučovanou dávku. Dále obsahují organické kyseliny, pektiny, železo, draslík, vápník, fosfor a jód. Snižují horečku a působí močopudně. U citlivých lidí však někdy vyvolávají alergickou kopřivku. Toto působení lze zmírnit kombinací jahod s mlékem nebo jogurty. Jahodníkové listy se sbírají pro přípravu čaje, pro svůj obsah tříslovin. V kuchyni se dají zpracovávat na džemy, kompoty, sirupy, dají se i zmrazit. Ale pro svůj obsah vhodných látek a chuť, je nejlepší je konzumovat čerstvé. Jahody s tvarohem 250 g jahod, 250 g měkkého tvarohu, 1 lžíce cukru, šlehačka Tvaroh utřeme s cukrem, vmícháme do něho část jahod a rozdělíme do pohárů. Povrch ozdobíme šlehačkou a bohatě posypeme jahodami. Zmrazené jahody Jahody zmrazujeme tak, že přibližně stejně velké plody odstopkujeme a opláchneme je. Po odkapání je položíme na podnos vyložený alobalem tak, aby se nedotýkaly. Zakryjeme je dalším alobalem a zmrazíme. Po zmrazení balíme jahody do sáčků z polyetylénu, vytlačíme vzduch a sáčky neprodyšně uzavřeme a uložíme do mrazničky.

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz