.
   
čtvrtek 19. září
svátek slaví Zita, Konstantýn , zítra Oleg, Helmut
 
autor Lastura.cz

baklažán

00.00.0000

Baklažán - Andžandandali - Lilek vejcovka

- výborná zelenina především pro otylé,
má pouze 63 až 79 kJ ve 100 g
- obsahuje hodně vitamínu C - 200 mg%,
trochu vitamínu A a vitamín B2
- je zásaditý
- brání nekróze a kalcifikaci tkáně
- snižuje cholesterol v krvi, větší účinek má pokud se
podává s potravou bohatou na cholesterol!

Z historie:
Lilek vejcovka, nebo také baklažán, nebo i patladžán roste na světě už předlouho. Historicky je spjat s Východní Indií, kde jeho planí prapředkové byli zkulturnění, aby se posléze vydali plnit žaludky čínské i arabské. A byli to právě Arabové, kteří plodům lilku připisovali léčivé vlastnosti podporující potenci. Jižní Evropa objevila lilek až teprve v 15. století a střední Evropa si na něj musela počkat ještě dalších dvě stě let. A jistě nebude od věci prozradit, že má rozvětvené příbuzenstvo: brambory, rajčata, papriky...

Pro zdraví:
Příroda lilku nadělila dostatečný obsah karotenů a nešetřila ani škálou minerálních látek. Plody lze připravovat jak vařením, tak pečením, dušením, smažením i nadíváním.

Recept:
500 g lilku, 3 až 4 brambory, 3 cibule, 600 g rajčat, 1 paprika, petrželová nať, kopr, máta, koriandr, bazalka, saturejka, sůl, rostlinný olej
Oloupané lilky a brambory nakrájíme na kolečka, cibuli, rajčata a papriku na tenké plátky. Do rozpáleného oleje vložíme zeleninu v následujícím pořadí: cibule, lilek, brambory, rajčata, paprika, petrželová nať, máta, kopr a vše okořeníme koriandrem, bazalkou, saturejkou a dochutíme solí. Chvíli smažíme, poté vše mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. V hotovém pokrmu má být všechna voda odpařena. Podáváme studené nejlépe s chlebem.

Průměrný obsah minerálních látek (mg ve 100 g jedlého podílu):
vápník - 10,9
železo - 0,48
sodík - 6,4
draslík - 186
hořčík - 10,9
fosfor - 34,5
chlor - 30,5
zinek - 0,17

Průměrný obsah vitamínů (mg ve 100 g jedlého podílu):
A - 0,354
B1 - 0,030
B2 - 0,043
C - 5,8
PP - 0,49

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz