Vitamín A - Axeroftol, retinol
Vitamín A pochází z živočišných zdrojů kdežto karotén beta neboli provitamín A ze zdrojů rostlinných.
Je potřebný pro krásu, pro zdravý vzhled pokožky, pro pleť a oči, pro růst, imunitní obranný systém a pro funkci pohlavních žláz. Důležitá je spoluúčast na prevenci a léčbě rakovin (spolu se zinkem).
Obecně se uvažuje, že 25 až 55 m.j. na 1 kg hmotnosti těla, tedy od 2400 do 4000 m.j. na den nebo 2 až 3 x více karotenů. Provitamín je dvakrát až třikrát slabší než vitamín z živočišných produktů. Zmíněné množství není konečné, protože místně se hovoří o denní potřebě 10 000 i více m.j.
Je rozpustný v tucích, nikoli ve vodě. Neničí se ohříváním, i když podle nejnovějších informací se může zčásti ničit pečením. Normální vaření mu neškodí, ale dlouhotrvající ohřívání na světle (na volném ohni) jej zčásti také ničí. Nesnáší světlo, proto musí být např. máslo skladováno v světlo nepropustném balení, totéž smetana.
Nedostatek vitamínu A:
– šeroslepost – xeroophtalmie (pokud večer po zhasnutí světel není vidět obrysy předmětů v místnosti do 7 sekund)
– svědící husí kůže hlavně na ramenou, loktech, na nohách, v podkolení...
– u žen působí problémy s menstruací
– u mužů působí problémy s plodností
– citlivost na světlo
– pálení pod víčky
– u dětí zpoždění růstu a vývoje
Přebytek vitamínu A:
– je toxický
– praskání a krvácení rtů
– odstávání pokožky
– svědění pokožky
– suché vlasy
– nervová podrážděnost
– bolestivé projevy v okolí dlouhých kostí
Zdroje vitamínu A:
– játra
– žloutky vajec
– ovoce a zelenina se žlutým nebo oranžovým zbarvením
– tmavozelené listy zelenin
Vitamín A na 100 gramů hmoty: