.
   
pondělí 16. září
svátek slaví Ludmila, Kornélie , zítra Naděžda, Naďa
 
 Thiamin alias Vitamín B1
autor Lastura.cz

Vitamín B1

01.07.2011

Jiné názvy: Thiamin, Aneurin

Vitamíny skupiny B

popisek

„Odpovědný za dobrou náladu“ z vitamínů skupiny B je vitamín B1 (thiamin), který se zařazuje mezi takzvané psychovitamíny nebo je také nazýván teké nervový vitamín. Je důležitý při přenosu nervových signálů do svalů a po vysokém nervovém a duševním zatížení pomáhá vitamín B1 rychlému zotavení. Pomáhá tedy při depresích, migrénách a celkově uklidňuje. Mimo jiné je nepostradatelnou součástí při tvorbě enzymů, jako i další „béčka“, pomocí nichž náš organismus zpracovává cukry. 

Nedostatek vitamínu B1 se projevuje zažívacími potížemi, únavou, ospalostí, špatnou pamětí, ztrátou chuti a neplodností. V extrémně těžkých případech známou nemocí z nedostatku vitamínů B beri-beri, pocity úzkosti, dýchacími potížemi, poruchami srdečního rytmu, depresemi a fobiemi. Thiaminu potřebujeme 1,2 miligramu denně, ti, kteří mají ve stravě mnoho sacharidů, mnohem více, stejně jako lidé s velkým psychickým zatížením. Větší potřebu vitamínu B1 mají i ti, kteří se hodně potí, protože tento vitamín je vylučován kromě močí také i potem. Více než 5 miligramů denně tělo nepřijme, nadbytek je vyloučen z těla, k předávkování by mohlo dojít jedině při léčebné aplikaci vitamínů injekčně. To by se pak projevilo bolestmi hlavy, poruchami srdečního rytmu, křečemi a alergiemi. Vitamín B1 najdeme v pivovarských kvasnicích – droždí, vepřovém a drůbežím mase, obilných (hlavně celozrnných) produktech, luštěninách, bramborách a semínkách (slunečnice, ořechy a podobně). Nejlepším zdrojem jsou pšeničné klíčky. 


Při nedostatku manganu může být thiamin toxický.

„Produkuje“ optimisty, udržuje dobré pocity, stav čerstvosti (brání únavě), dobrý stav nervů, dobrou chuť k jídlu, dobré trávení a regulovaný žaludek.

Organismus neumí vitamín B1 skladovat a navíc má v těle dost nepřátel:
- soda jej rozkládá
- káva jej přímo likviduje

Velmi ho potřebují:
- děti při růstu, když jedí hodně cukru
- těhotné ženy a ženy při kojení
- ženy po padesátce

Nedostatek:
- krátká paměť
- nespavost
- nedostatek iniciativy
- neschopnost koncentrace
- nejistota
- změny tlaku krve i tepu
- slabý žaludek a srdce
- deprese a melancholie

Jeho potřebu zvyšuje používání velkého množství moučných jídel, sladkostí a zákusků. Potřeba velice stoupá i v těhotenství a při kojení.

Alkohol přisvojování vitamínu velice ztěžuje. Konzervovaná jídla vesměs ho obsahují jen minimum. Káva ho minimálně 50 % likviduje a to káva i bez kofeinu! Totéž působí větší množství čaje. Dialýza tento vitamín ničí.

Kde se vitamín B1 vyskytuje:

Vepřové vnitřnosti (srdce, játra) mají asi 10 × více B1 než hovězí, ale hovězí srdce zase osmkrát a hovězí játra čtyřikrát až pětkrát více B1 než svalovina.

Porce ovesných vloček má asi o 70 % větší množství B1 než dvě vejce.

Při odtučňovací dietě (bez brambor, luštěnin, vepř. masa) hrozí projevy jako únava, zmatenost... - nemoc beri - beri.

 

Potřeba vitamínu B1 v mg na den:

děti do 7 let 1 děti od 7 do 14 let 1.5 mg
mládež nad 14 let 2 mg
dospělí při lehčí práci 2 mg
dospělí při těžké práci 2,5 mg
dospělí při velmi těžké práci 3 mg
těhotné ženy 2,5 mg
kojící ženy 3 mg

Dávky jsou ovšem minmální, správně se má počítat asi 0,5 mg na každých snědených 4000 Joulů. Potřeba ovšem roste při léčbě antibiotiky, při průjmech, při těžkých stresech, při velké fyzické námaze.

Výhodou je, že pokud jíme zdroje vitamínu B1, automaticky dostáváme i jiné vitamíny skupiny B.

Zdroje vitamínu B1:
- pivovarské droždí
- pšeničné klíčky
- otruby
- ovesné vločky (syrové ho mají 4× víc než vařené)
- brambory - voda z brambor obsahuje většinu vitamínů skupiny B (rozpustné ve vodě), proto vodu z vaření nevylévat!
- fazole, luštěniny (voda jako u brambor) Mají se vařit ve vodě, ve které byly namočeny, voda se nemá vylévat, vitamín B1 není v semenech slunečnice a v sezamu
- černý chléb
- vepřové vnitřnosti, játra
- neloupaná rýže
- pohanka
- chřest
- listnatá zelenina
- lískové ořechy
- sušené ovoce

Obsah vitamínu B1 v některých potravinách v mcg na 100 gramů:

droždí pivovarské sušené až 17 000 mcg
droždí pekařské sušené 3 000 mcg
droždí čerstvé 700 mcg
vepřové maso 450 mcg
skopové maso 360 mcg
pšeničná mouka 450 mcg
lískové ořechy 450 mcg
sušené 330 mcg
vlašské ořechy 320 mcg
drůbež 200 mcg
ovesné vločky 200 mcg
květák 140 mcg
vejce 100 mcg
mléko čerstvé 55 mcg
ryby 40 mcg
jablka 35 mcg

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz