Salát (Lactuca sativa)
Je velice užitečný, ale aby byl jeho účinek znatelný, měl by se jíst několikrát denně.
Obsahuje velké množství hořčíku, dále:
draslík od 134 do 300 mg%
mangan 0.28 až 1 mg%
železo
měď
fosfor
síru
vitamín B6
vitamín E
vitamín P
vitamín PP
Pěstování:
Vysévat se má v den listu vždy v ubývajícím Měsíci.
Klíčí 3 - 7 dní při telotě 10 - 20 °C, nejlépe v zemině. Klíčí na světle - vysévá se na povrch a nezahrabává se. Semena si podržují klíčivast 4 roky. Sazenice má mít při přesazování 4 až 5 pravých lístků. Nejlepší je vysazovat salátové sazenice na záhon či do pařeniště po dešti, za
chladnějšího počasí nebo k večeru. Sadbu je třeba řádně zalít a sazenice nesázet příliš hluboko, protože by špatně tvořili hlávky.
Odrůdy ranné: vegetační doba (od výsevu do sklzně) 60 - 70 dní.
Výsev od začátku února do března . Odrůdy k rychlení, tj. pěstované v pařeništi nebo ve skleníku: viz druhy. Odrůdy jarní jsou vhodné pro rychlení nastudeno, pro volnou půdu i pro podzimní výsevy, snášejí teploty až -5 °C. Odrůdy letní mají vegetační dobu dva a půl až tři
měsíce, vzdorují vybíhání, pěstují se ve volné půdě. Výsev od dubna postupně, abychom si zajistili nepřetržitou sklizeň. Odrůdy zimní (ozimé) jsou vhodné pro podzimní výsatbu a k přezimování ve volné půdě.
Vegetační doba s přezimováním je 6 - 8 měsíců. Výsev v srpnu až
v září, sklizeň v dubnu až v květnu.
Půda hlinitá, kyprá, vlhká. Na suchých půdách vyroste salát špatné chuti a tuhý.
Hnojení: Nesnáší čerství hnůj, přihnojovat 1x za 10 dní malými dávkami např. Cereritu (ca. 5 dkg/1 mř), který zapravíme do půdy.