Mrkev
- nejlepší zdroj provitamínu A (
xerophtalmie) který je potřeba
- dále obsahuje:
vitamíny B: B1 asi 80 mcg%
B2 asi 65 mcg%
kyselinu pantotenovou
vitamín C asi 4 mg%
draslík 97 mg%
sodík 82 mg%
sloučeniny vápníku 45 mg%
hořčík 8 mg%
železo 0.7 mg%
fosfor 9 mg%
síra 6 mg%
měď
mangan
molybden
zinek
Využití:
- pomáhá při střevních a žaludečních poruchách
- je součástí jaterní diety
- jíme ji jemně nastrouhanou s přídavkem tuků, aby se vstřebal karoten
- má hojivé a protizánětlivé účinky
- je vhodná pro ty, kteří jedí hodně masa, moučných jídel... kvůli kvasnému procesu - brání překyselení žaludku - vhodné při žaludečních vředech
- má nejvíce molybdenu a důležitý je sodík
Zelenina