Černý rybíz
- obsahuje na 100 g:
voda 82 %
vitamín C 50 až 400 mg
vitamín P od 1000 do 2000 mg% - v plodech i listech
dále:
vitamín A
vitamín K
vitamín B1
pektin 1 až 1.5 %
draslík 260 mg%
vápník 20 mg%
hořčík 15 mg%
železo 1 mg%
fosfor 31 mg%
síra
- je silně zásaditý
-
plod,
listy ale i kořen jsou velmi léčivé
-
listy léčí: špatně se hojící rány, vředy, bércové vředy, furunkulózu
- při angině, zánětu mandlí a ústní dutiny - vhodné výplachy odvarem listu
- kořen je lék na choroby jater - kořen vykopaný od podzimu do června, usušený, pomletý, se užívá ve formě odvaru - lžíce kořene se vaří 7 minut ve 1/4 l vody. Může se použít i čerstvý kořen, ale jen výjmečně, protože je podstatně méně účinný.
Ovoce