.
   
čtvrtek 19. září
svátek slaví Zita, Konstantýn , zítra Oleg, Helmut
 
 rybíz černý alias Černý rybíz
autor Lastura.cz

Černý rybíz

00.00.0000
Černý rybíz - obsahuje na 100 g: voda 82 % vitamín C 50 až 400 mg vitamín P od 1000 do 2000 mg% - v plodech i listech dále: vitamín A vitamín K vitamín B1 pektin 1 až 1.5 % draslík 260 mg% vápník 20 mg% hořčík 15 mg% železo 1 mg% fosfor 31 mg% síra - je silně zásaditý - plod, listy ale i kořen jsou velmi léčivé - listy léčí: špatně se hojící rány, vředy, bércové vředy, furunkulózu - při angině, zánětu mandlí a ústní dutiny - vhodné výplachy odvarem listu - kořen je lék na choroby jater - kořen vykopaný od podzimu do června, usušený, pomletý, se užívá ve formě odvaru - lžíce kořene se vaří 7 minut ve 1/4 l vody. Může se použít i čerstvý kořen, ale jen výjmečně, protože je podstatně méně účinný. Ovoce

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz