.
   
čtvrtek 19. září
svátek slaví Zita, Konstantýn , zítra Oleg, Helmut
 
autor Lastura.cz

papája

01.11.1999

Čerstvá nebo jako džus obsahuje enzimy, které pomáhají při trávení masa a mléčných bílkovin. Tím brání tvorbě vředů.

Obsahuje velké množství:
beta karoten
vitamín C
folacin
vlákninu



popisek

Španělsky fruta bomba neboli papája je exotické ovoce plné vitamínů. Zamilujte si ji a uděláte hodně pro své zdraví.

Papáju můžeme přirovnat melounu ve tvaru hrušky. Má hladkou, zeleno-oranžovou slupku a sametově jemnou lososově zbarvenou dužninu. Uprostřed plodu se nachází desítky černých měkkých semínek, která mohou připomínat kaviár.

Papája v kuchyni

Toto exotické ovoce můžeme použít zároveň jako zeleninu. Zelená nedozrálá papája najde využití v polévkách, rybích omáčkách asijské kuchyně, ale také v koláčích nebo v nádivkách a zapékaných pokrmech. Z papáji můžeme připravovat džemy, šťávy a sorbety. Na tyto účely si musíme vybrat odrůdu, která má sladkou a voňavou dužninu.

Před použitím plod papáji opláchneme studenou vodou, podélně rozkrojíme a odstraníme semínka. Dále s papájou pracujeme například jako s cuketou nebo patizonem. Dužninu vydlabeme lžičkou nebo oloupeme slupku a dužninu nakrájíme na plátky, kostky nebo nastrouháme.

Pěstování papáji

Plody papáji rostou na stromech vysokých 1,5 až několik metrů. Proto se papáje někdy také říká stromový meloun. Papája se pěstuje v rovníkových oblastech. Především jde o Střední Ameriku, Mexiko a Jižní Ameriku. Několik významných plantáží nalezneme v rovníkové Africe, Indonésii a v jižní Asii.

Zajímavostí je i název tohoto exotického ovoce. Ne všude se tyto plody nazývají papája. Na Kubě se jí říká fruta bomba, v Thajsku malakau a v Číně například mugua.

Další zajímavostí je, že mléčně bílá tekutina vytékající ze zářezu ve stonku rostliny, se používá například při výrobě kosmetiky a také žvýkaček.

Zdraví prospěšná papája

Papája obsahuje spoustu důležitých a zdraví prospěšných látek. Mezi ty hlavní patří provitamín A, který chrání sliznice a ostří zrak, vitamín B5, vitamín C a také kyselinu pantotenovou. Enzym papain, který je obsažen v dužnině napomáhá štěpení bílkovin v našem těle na aminokyseliny a tím je prospěšný pro naše trávení. Kromě toho chrání papain plod papáji před hmyzem. Pro výrazné zlepšení trávení a zdravotního stavu stačí konzumace již jednoho kusu tohoto skvělého exotického ovoce za týden.

 

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz