Maliník obecný
Je všude rozšířený keř s dvouletými výhony, rostoucí s oblibou na pasekách, v křovinách, světlých lesích od nížin až do
hor. Kvete od června do července.
Plody zrají od července do září a z hlediska výživy jsou planě rostoucí maliny hodnotnější než šlechtěné.
Plody obsahují až 10 % cukrů, 6 % pektinů, organické kyseliny, vitamin C, provitamin A, vitamin B2, soli železa, mědi,
draslíku, vápníků a fosforu.
Listy maliníku obsahují
třísloviny, mnoho vitaminu C a organické kyseliny. Můžeme je fermentovat, usušit a připravovat z nich čaj.
Pěstuje se také často v mnoha sortách pro
ovoce - maliny. Pro farmaceutické potřeby se sbírají především
listy. Nejde však o skutečnou léčivou rostlinu. V terapii se samotné malinové
listy užívají jen zřídka, jsou však často obsaženy v léčivých čajových směsích i průmyslově vyráběných, kde tvoří velmi oblíbenou součást, ať už jde o
čaje dietetické, močopudné, žlučníkové atd.
V lidovém léčitelství
listy maliny jsou ve velké oblibě a používají se spolu s
listy ostružinovými jako tzv.
čaje krev čistící, domácí,
jarní apod. Malinové
listy obsahují hlavně
třísloviny, stopy silice, organické kyseliny a poměrně dost
vitamínu C. Lze je použít jako mírný přípravek svíravý, stahující, močopudný a podporující tvorbu žluče.
Čerstvé zralé
plody maliníku maliny se upravují s cukrem na sirup. Sirup z malin je terapeuticky důležitý, slouží jako prostředek upravující barvu a chuť rozličných léků, jako nápoj při horečnatých stavech a jako přísada v bylinných kůrách.
MALINÍK
Maliník je vytrvalý keř s dvouletými výhony. Roste na pasekách a v křoví, kvete od června do července.
Plody zrají od července do září a z hlediska výživy jsou planě rostoucí maliny hodnotnější než šlechtěné.
Plody obsahují až 10 % cukrů, 6 % pektinů, organické kyseliny, vitamin C, provitamin A, vitamin B2, soli železa, mědi,
draslíku, vápníků a fosforu.
Listy maliníku obsahují
třísloviny, mnoho vitaminu C a organické kyseliny. Můžeme je fermentovat, usušit a připravovat z nich čaj.
Organické kyseliny obsažené v pecičkách malin podporují činnost střev, malinová šťáva velmi dobře působí při
nachlazení a horečkách.
Plody se používají i jako podpůrný lék při revmatismu.
Malinová šťáva bez vaření
Čerstvé maliny (na 5 kg šťávy z nich): 50 g
kyseliny citrónové, 1 litr vody, 5 kg pískového cukru, 1 litr vody, 1 Petol
Dobře vyzrálé maliny přebereme, opláchneme a necháme okapat. Potom je protlačíme na strojku, odměříme šťávu a přidáme kyselinu citrónovou a 1 litr převařené chladné vody. Necháme stát do druhého dne. V litru vody svaříme cukr a přes sítko vmícháme Petol. Chladný cukerný
nálev přilijeme k malinové šťávě, velmi dobře promícháme a plníme do čistých suchých láhví. Uzavřeme a uložíme v temnu a chladu. Takto připravená malinová šťáva si uchovává všechny důležité látky.