Jahodník obecný
Jahodník obecný roste v lesích, na pasekách a poblíž cest téměř po celé naší zemi. Je to vytrvalá bylina s trojčetnými
listy a bílými
květy,
plod je červená jahoda.
Jahody mají vysoký obsah pektinu (ovocné
vlákniny), který snižuje hladinu cholesterolu i riziko vysokého krevního tlaku a může významně bránit vzniku rakoviny tlustého střeva. Z bobulovin jsou nejbohatším zdrojem
vitamínu C - půl šálku jahod pokryje denní doporučovanou dávku. Dále obsahují organické kyseliny, pektiny,
železo,
draslík, vápník, fosfor a jód. Snižují horečku a působí močopudně. U citlivých lidí však někdy vyvolávají alergickou kopřivku. Toto působení lze zmírnit kombinací jahod s mlékem nebo jogurty.
Jahodníkové
listy se sbírají pro přípravu
čaje, pro svůj obsah tříslovin. V kuchyni se dají zpracovávat na džemy, kompoty,
sirupy, dají se i zmrazit. Ale pro svůj obsah vhodných látek a chuť, je nejlepší je konzumovat čerstvé.
Jahody s tvarohem
250 g jahod, 250 g měkkého tvarohu, 1 lžíce cukru,
šlehačka
Tvaroh utřeme s cukrem, vmícháme do něho část jahod a rozdělíme do pohárů. Povrch ozdobíme šlehačkou a bohatě posypeme jahodami.
Zmrazené jahody
Jahody zmrazujeme tak, že přibližně stejně velké
plody odstopkujeme a opláchneme je. Po odkapání je položíme na podnos vyložený alobalem tak, aby se nedotýkaly. Zakryjeme je dalším alobalem a zmrazíme. Po zmrazení balíme jahody do sáčků z polyetylénu, vytlačíme
vzduch a sáčky neprodyšně uzavřeme a uložíme do mrazničky.