.
   
čtvrtek 19. září
svátek slaví Zita, Konstantýn , zítra Oleg, Helmut
 
autor Lastura.cz

borůvky

00.00.0000
Nám všem velmi známé a oblíbené borůvky jsou nejen velmi dobrým ovocem vhodným k použití za syrova, pro výrobu kompotů, koláčů a jiných dobrot, ale musíme vědět, že patří k nejzdravějším druhům ovoce na světě.

V plodech jsou třísloviny, organické kyseliny, pektin, vitamíny A, B, C a minerální látky (viz níže).

Plody také obsahují látku, která snižuje obsah cukru v krvi a proto se dobře uplatňují jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky.

Ničí bakterie Escerichia coli. Odvar ze sušených borůvek se pije jako náhražka pravého čaje. Působí jako desinfekce, proti průjmům, zánětům dutiny ústní a při žaludečních křečích.

Proti průjmům se také v léčitelství používá borůvkové víno. V malém množství vody spaříme dvě hrsti sušených borůvek, k tomuto odvaru přidáme 3/4 litru červeného vína a denně se mohou pít 3 sklenky tohoto nápoje.

Keříčky borůvek rostou u nás v Čechách skoro všude, a proto když budeme pilní a nasbíráme si tyto plody, zpestříme si nejen stravu v zimních měsících borůvkovými dobrotami v podobě koláčů, pohárů a knedlíků (borůvky se dají výborně uchovat i zmrazením), ale jsou nám velmi dobrým pomocníkem v sušené podobě při zdravotních obtížích.

Listy obsahují 4 až 6 % minerálních solí, z toho draslík 50%, uhlík 5%, hořčík, železo a fosfor. Vše dohromady tvoří inzulín. Užívá se nálev ze 300 g/l nebo odvar z 50 až 80 g/l vody - v daném případě je lepší nálev. Odvar z listů borůvek 2 kávové lžičky sušených borůvkových listů rozmělníme a spaříme v 1/2 litru vařící vody. Odvar pijeme během dne po doušcích.

Borůvky obsahují: draslík 62 až 300 mg% železo 0,7 mg% vitamín A 258 m.j. vitamín B1 vitamín B2 vitamín PP vitamín P vitamín D vitamín C 14,7 mg% pektin síra 40 mg% vápník 15 mg%

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz