Alkohol vzniklý zkvašením medu.
Působí chladivě, podporuje trávení, povzbuzuje a rozmnožuje žaludeční šťávy, čistí žaludek, odvádí škodlivé látky z těla, účinkuje příznivě na krev, šťávy, nervy a ústrojí vyměšovací.
Doporučuje se pít medovinu s citronem ohřátou na 40 až 50 °C při nemocech z nachlazení.
Připravuje se alkoholickým kavašením medu s vodou. Skládá se tedy z vody, alkoholu, cukru, rozpuštěné kyseliny uhličité a některých dalších látek, především směsi koření, která ji dodává charakteristickou chuť. Místo, kde medovina kvasí má být suché a vzdušné. Čím lepší med, tím lepší medovina. Množství medu je závislé na tom, jak silnou chceme medovinu. Může se přidat různé koření např. skořice, muškát, citronová kůra apod.
Viz
včelí produkty.