Pomáhají rozvoji bakteriální flóry, která umožňuje tvorbu vitamínů a brání vzniku novotvarů. Podporují dvakrát rychlejší odsun výmětů (o vhodné konsistenci).
Brání průjmům a zácpám. Chrání před rakovinou střev a konečníku, před polypy, hemeroidy...
Brání vzniku vředů žaludku a dvanácterníku a blokují kancerogenní činitele. Odstraňují přebytek cholesterolu. Brání skleróze a nemocem srdce, chrání před žlučníkovými kameny, často i před ledvinovými kameny, před cukrovkou a chorobami látkové výměny
Odtučňují - stačí 3 lžičky otrub denně.
Otruby je třeba zásadně jíst před jídlem a opražené (praží se při teplotě 90 °C kvůli bakteriím). Nemají se sladit, protože cukr ničí selen. Jíst nejlépe 3x denně před jídlem, brát vždy 1 až 2 lžičky.
Tři polévkové lžíce pšeničných otrub obsahují méně bílkovin než ve stejné dávce pšeničných klíčků avšak dodají 12 g vlákniny (takové množství je v osmi krajíčcích celozrnného pšeničného chleba).
Obsahují vitamíny B1, B2, selen, zinek, kyselinu pantotenovou.