Měly by být normální potravou pro preveci a jako lék na každou nemoc.
Mají velké množství stopových prvků, kromě melasy jsou nejlepší současnou potravinou vůbec.
Obsahují:
- rostlinné bílkoviny pro stavbu buněk a tkání
- jsou bohaté na vitamín E
- jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny (vitamín F), které snižují hladinu cholesterolu v krvi
- vitamíny skupiny B pro zdravé srdce, nervy, pokožku, krev, mozek
- mnoho železa, chrání před anémií
- obsahují tolik hořčíku, že jeho obsah ve 100 gramech by stačil na uzdravení srdce, nebo na udržení zdravého srdce a kostí (spolu s vápníkem, křemíkem, ...), uchrání kosti před řídnutím (řešetlením)
- draslík pro zdraví a krásu, nedovolí měknutí svalů, ale posílí je
- nejbohatší zdroj tříslovin - celulóz upravující funkci zažívacího traktu
- cenné a vzácné mikroprvky, mimo jiné i chrom a lithium v dobře aktivovatelné podobě
- bílkoviny
- proteiny, ve 100 g obilních klíčků je 26 g plně hodnotných proteinů. Mají i lysin a další aminokyseliny.