Vavřín - bobkový list
Vavřín je stálezelená dřevina, která se u nás pěstuje ve větších nádobách jako malý stálezelený stromek nebo keř, který se také používá k výzdobě místností. V létě vavřínu prospívá pobyt na zahradě či balkónu, na zimu se přenáší do místnosti. Množí se vrcholovými řízky od záři do jara.
Jako koření se používají listy vavřínu bobkový list - a to buď čerstvé, ale častěji sušené. Listy se sklízejí jednou za dva roky, snadno se suší při pokojové teplotě. Usušený bobkový list musíme uložit do uzavřené nádoby, kvalitní bobkový list má mít v suchém stavu olivové zbarvení, které se vařením mění na tmavozelené. Je to jedno z nejtypičtějších koření používaných v kuchyni. Používá se ke kořenění polévek, přidává se k dušeným masům vařenému uzenému masu, do rybích jídel, zeleninových jídel, ale i při nakládání hub, okurek ap. Jeho použití je dost vysoké, používají se až 3 listy na porci, ale před podáváním jídel je nutné bobkový list z pokrmu vyjmout.
Pečeně s vavřínem
500 g vepřového masa, 10 brambor, 100 g sádla, 3 cibule, 1 mrkev, hrst sušených hub, 2 lžíce rajského protlaku, 3 stroužky česneku, 3 bobkové listy, sůl, mletý pepř
Maso nakrájíme na 4 plátky, které opečeme na polovině sádla, pak přidáme rajský protlak, osmahneme a dusíme. Brambory a mrkev oloupeme, nakrájíme na kolečka, opečeme na druhé polovině sádla, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, pepř, sůl, chvíli podusíme a přidáme podušené maso. Sušené houby uvaříme ve 2 dl vody, nadrobno je nakrájíme a spolu s houbovým vývarem přidáme k masu. Vložíme bobkové listy, podle chuti přisolíme a dusíme do měkka. Těsně před podáváním dochutíme utřeným česnekem, na 4 minuty pokrm zakryjeme pokličkou a podáváme. Před podáváním vyjmeme bobkové listy. |
|