Vzniká nahromaděním žlučového barviva v tkáních, v kůži, sliznicích a sklérách. Dochází k tomu přestupem bilirubinu z krve při jeho zvýšené hladině v plazmě. Žlučovým barvivem se barví zejména tkáně a exsudáty: moč, pot, mléko, semeno i oční mok.
Původcem žloutenky může být virový nebo chronický zánět jater, žlučové kamínky, alkohol, léky, operativní výkony, narkóza, někdy antikoncepční prostředky, u starších osob rakovina.
Příznaky: nemocný se cítí špatně, nechutná mu jíst, má trvalé bolesti v zádech, ztrácí váhu, má krevní podlitiny a zvětšená játra, tuhá, hrbolatá a citlivá.
Je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, teprve po návratu z nemocnice si lze pomoci bylinkami, aby se játra zbavila všech škodlivin:
Čistící čas na detoxikaci jater:
100 g třezalka (Hb. Hyperici)
50 g máta peprná (Fol. Menthae pip.)
100 g heřmánek (Anth. Chamomilae)
20 g kůra krušiny (Cort. Frangulae)
50 g kořen pampelišky (Rad. Taraxaci)
20 g semeno kmínu (Fr. Carvi)
50 g smil písečný (Infl. Helichrysi)
20 g květ černého bezu (Fl. Sambuci)
1 lžička směsi na šálek, macerovat 30 minut a pít 2-3x denně několika doušky mezi jídlem.
Pro starší, nemocí oslabené osoby:
25 g komonice (Hb. Meliloti)
25 g lipový květ (Fl. Tiliae)
25 g pelyněk (Hb. Abrotani)
25 g řebříček (Fol. Milefolii)
10 lžic na 3 litry vody, 5 minut vařit a procedit do vody ve vaně ke koupeli.
Čistící čaj při oslabeném močení
ráno:
50 g smil písečný (Infl. Helichrysi)
50 g černá jeřabina (Fr. Sorbi)
25 g kůra krušiny (Cort. Frangulae)
25 g benedikt (Hb. Cnici bened.)
25 g truskavec (Hb. Polygoni av.)
25 g třezalka (Hb. Hyperici)
25 g kořen pampelišky (Rad. Taraxaci)
1 lžička na šálek, vařit 2 minuty.
večer:
50 g zlatobýl (Hb. Solidaginis)
50 g průtržník (Hb. Herniariae)
25 g šípek (Fr. Rosae)
50 g přeslička (Hb. Equiseti)
25 g kořen jehlice trnité (Rad. Ononidis)
1 lžička na šálek, zapařit 5 minut.
Po 3 měsících od návratu z nemocnice v rekonvalescenci na podporu dobré činnosti jater:
50 g kopřiva (Fol. Urticae)
50 g benedikt (Hb. Cnici bened.)
25 g pelyněk (Hb. Abrotani)
25 g truskavec (Hb. Polygoni av.)
25 g maceška polní (Hb. Violae tric. )
1 lžička na šálek, zapařit 30 minut a pít po 1/4 šálku 30 minut před jídlem.
Aby se tělo zbavilo toxinů:
50 g ovoce černého bezu (Fr. Sambuci)
50 g řepík (Hb. Agrimoniae)
25 g kořen čekanky (Rad. Cichorii)
25 g list břízy (Fol. Betulae)
25 g lusk fazole (Peric. Phaseoli)
25 g kmín (Fr. Carvi)
1 lžička na šálek, vařit 3 minuty a pít 3x denně po půl šálku před jídlem.
Praktické rady:
1. Při prvních příznacích volat lékaře.
2. Po návratu z nemocnice dodržovat dietu.
3. Nepít alkohol.