.
   
neděle 8. září
svátek slaví Mariana, Mariola , zítra Daniela, Omar
 
autor Lastura.cz

Nálev

00.00.0000

Jsou samozřejmě různé způsoby přípravy nálevu, tak např.:

1. Bylinky se mírně navlhčí studenou vodou a pak se přelijí vroucí vodou a nechají odstát zakryté obvykle 15 minut, ale jsou nálevy, které je třeba nechat odstát i půl hodiny

2. Připravuje se z určitého množství bylin přidaných do určitého množství vody, která přichází do varu, avšak v okamžiku přidání bylin je odtažena z ohně. Byliny se nechají vyluhovat od 5 do 20 minut podle toho, o jakou rostlinu se jedná (nádoba se přikryje pokličkou, aby se omezilo odpařování). Poté se nálev přecedí a vypije. Takto se připravují vznešenější části bylin jako květ, vrcholové výhonky nebo jiné jemné části bylin.

3. Zápar nebo nálev: Čerstvé rostliny umyjeme, pokrájíme a dáme do skleněného džbánku nebo nekovového hrnečku. Vodu uvedeme do varu, odstavíme a zalijeme jí rostliny. Čerstvé byliny vyluhujeme velmi krátce (stačí půl minuty)! Čaj musí být světlý, bledožlutý nebo světle zelený. Sušené rostliny necháme vyluhovat déle (jednu až dvě minuty). Takto připravený čaj je lahodnější a má i příjemnější vzhled.

viz také
Fytoterapie

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz