Včelí tmel patří mezi včelí produkty. Je vytvářen včelami výlučně vně úlu z pryskyřic a z pryskyřicím podobných šťáv. Včely jej hromadí na svých končetinách ve formě košíčků a vnáší do úlu. Ze začátku je to lepkavé a mazlavé, po použití však tuhne a drží tak, že při seškrabávání se odloupne často i se dřevem.
Včely ho používají pro upevnění rámků, aby se nepohyboval a neprohýbal a k ucpání každé škvíry, kterou by mohl do úlu vniknout jiný hmyz požírající med, jako je vosa nebo mravenec. Ale také k zalepování např. myši, kdyby se do úlu dostala. Nejdříve ji zabijí žihadly a aby v úlu nezahnívala, mumifikují ji tmelem.
Úl poskytuje za sezónu až 3 dkg tmele.
Propolisový olej
100 g zbytku propolisu po louhování propolisové tinktury a 30 g nového propolisu nasypeme do sklenice a zalijeme 0,4 l oleje. Přikryjeme podšálkem a postavíme do mírného tepla. Denně mícháme špejlí. Po 18 dnech slijeme přes plastikové sítko s gázou. Uchováváme v lednici.
Propolisová mast
50 g zbytku propolisu po louhování propolisové tinktury dáme do neotlučeného smaltovaného kastrolku. Přidáme 20 g nového propolisu a zalijeme cca 1/2 l sádla bez škvarků. Po 3 dnech opatrně rozehřejeme a slijeme přes plastikové sítko do mělké sklenice s uvnitř nekovovým víčkem. Uchováváme v lednici.
Propolisová tinktura
Dobře promícháme 30 g propolisu v 5 dcl čistého lihu v tmavé láhvi a necháme 9 dní vyluhovat. Každý den protřepeme. Na 10 den scedíme přes sítko z umělé hmoty - tinktura nesmí přijít do styku s kovem. Můžeme použít 1/4 l vodky a 1/4 l čistého lékárenského lihu.
Propolisová tinktura
V čirém mikroténovém sáčku uložený propolis položíme do mrazničky. Po vymrznutí a vysušení rozdrtíme v sáčku válečkem. Nasypeme ho do sklenice a zalijeme lihem - 50 g propolisu na 1/2 l lihu. Uzavřeme nekovovým víčkem. Denně protřepeme. Po 2 týdnech přecedíme přes vatu v plastikovém sítku do tmavé láhve opět s nekovovým uzávěrem.