.
   
neděle 8. září
svátek slaví Mariana, Mariola , zítra Daniela, Omar
 
autor Lastura.cz

Jaterní očistná kůra s Glauberovou hořkou solí

17.12.2014

Jaterní čistící kůra - recept 1.

K čemu je tato očista jater dobrá?

Zlepšíte účinnost svých jater tím, že z nich uvolníte žlučové kaménky, které jsou tvořeny z 90-99% cholesterolem. Také starou žluč, která svým vzhledem připomíná dehet. V průběhu kůry budete moci vše na toaletě sledovat - množství a velikost kaménků a další vyloučené nečistoty. Kaménky jsou nazelenalé v rozličných velikostech od velikosti hrášku po fazoli. Pokud máte v žlučníku kameny, tak se jich zbavíte také. Efekt na zdraví je okamžitý, budete se cítit lépe, lehčí, jiní.

Kdy vůbec nezačínat?

Pokud máte dráždivý žlučník. Tzn. že trpíte na žlučové záchvaty a bolesti. Žlučník je nejdříve nutné stabilizovat dietou, homeopatikem Žlučník, Játra, bylinkovými čaji, reflexní terapií atd. A až poté co uběhne doba minimálně delší jak jeden měsíc od posledních projevů, můžete zodpovědně zvážit, zda přišel již čas na tuto kůru. Nic neuspěchejte, vše děláte na vlastní odpovědnost.

Jak začít?

Pokud se rozhodnete udělat něco pro své zdraví a tuto očistnou kůru absolvovat, je pro její maximální účinnost dodržet několik doporučení. Kůru si dobře naplánujte, aby jste na ni měli klid a čas, protože druhý den budete odpočívat a regenerovat. Nepouštějte se do očisty při dráždivém žlučníku, po namáhavém fyzickém výkonu nebo po půstu, v době oslabení organismu (chřipka, angína, rýma atd.), při menstruaci. Cca 2-3 dny před začátkem nejezte tučná a těžko stravitelná jídla tj. maso, mléko, máslo, smažené pokrmy, jogurty, sýry, tvaroh, houby, oříšky atd. Dopřejte si čerstvé ovoce a zeleninu v salátech, pokud vaříte tak v páře nebo ve vodě např. brambory, zelenina. Pečivo je v pořádku, ale bez másla. Pijte dostatek čisté vody nebo ovocné a zeleninové šťávy (pokud nemáte odšťavovač, bude voda nebo čaj stačit).

Tato opatření jsou důležitá, aby byl v průběhu kůry v játrech vytvořen co největší tlak a tím i vytlačeno více kaménků.

Co budete potřebovat?

  • cca 50 g Glauberova hořká sůl - Síran sodný (zakoupíte v lékárně)
  • 2,5 dcl panenského olivového oleje
  • 3,5 dcl šťávy z grapefruitu (asi 3-4 kusy)
  • 2 ks lahví s obsahem min. 1 litr (mohou to být i 1,5 litrové PET lahve od limonád)
  • termofor nebo cokoli pro zahřívání oblasti jater

Časový rozvrh

Následující pokyny by měli být dodrženy s přesností +/- 10 minut. Při zimním čase - 1 hodina.

13 hodin
Po této hodině již nejezte a nepijte. Pokud toto porušíte, nebudete se cítit dobře. Rozpusťte 50g Glauberovi soli v 1 litru vody. Pokud máte problém pít slanou vodu, je možno ji trochu ochladit v lednici. Slaná chuť tím bude částečně potlačena.

17 hodin
Vypijte první dávku 0,25 litru tj. cca 1 hrnek Glauberovi soli. Pokud máte grapefruity v lednici, tak je vyndejte, aby se ohřály. Můžete začít zahřívat oblast jater termoforem.

19 hodin
Vypijte druhou dávku 0,25 litru Glauberovi soli. Připravte si 3,5 dcl šťávy z grapefruitu (bez dužiny) a smíchejte ji s 2,5 dcl panenského oleje. Zahřívejte oblast jater termoforem.

20:30 hodin
Navštivte toaletu (i vícekrát).

21 hodin
Směs šťávy z grapefruitu a panenského olivového oleje důkladně protřepejte a do 5 minut vypijte (max. do 15 minut). Poté si ihned běžte lehnout a oblast jater nahřívejte termoforem. Lehněte si na záda s hlavou mírně zvednutou na polštáři, popřípadě na pravý bok.

6 hodin (druhý den)
Vypijte třetí dávku 0,25 litru Glauberovi soli. Nesmíte zaspat další termín a tak si pro jistotu nařiďte budík.

8 hodin
Vypijte čtvrtou dávku 0,25 litru Glauberovi soli. Ještě asi 2 hodiny budete chodit na záchod.

10 hodin
Doporučuji teplou koupel. Můžete začít jíst, ale s rozumem. Začněte se šťávami, ovocem a potom třeba se zeleninovým salátem. Po zbytek dne doporučuji jíst lehce stravitelná jídla a odpočinek.

Praktické rady na závěr

Nesnažte se nahrazovat ingredience něčím jiným tj. panenský olivový olej třeba za slunečnicový, šťávu z grapefruitu za kyselinu citrónovou atd. Výsledky nebudou úplně stejné. Jediné, co je povolené, je přidat do šťávy z grapefruitu šťávu z citrónu.

Glauberova sůl může být mírně studená (slané se lépe pije studené). Směs olivového oleje a šťávy má mít pokojovou teplotu. Každý má problém pít něco jiného. Jednomu vadí slaná voda, druhému olejová směs. V tom případě pijte přímo z lahve nebo pomocí brčka. Vyřazením „nosu“ se konzumace stane přijatelnější.

Nic nesmíte ošidit. Vynechání třeba poslední dávky Glauberovi soli způsobí, že nebudou z vašeho střeva vyplaveny všechny kaménky. Pokud budete chtít tuto očistu jater podstoupit znovu, udělejte to nejdříve až za 3-4 týdny.

Doporučení

Pokuste se na nějakou dobu svá játra šetřit. Škodí jim: alkohol, uzeniny, smažené pokrmy (maso, ryby, sýr, hranolky), konzervy, bujony, houby, ocet, česnek, káva, kakao, pepř, hořčice, cibule, ostrá jídla. Vždy záleží na množství a četnosti požívání dané potraviny. Co lze doporučit jistě a mnohým se nebude líbit, je přestat konzumovat pivo. S jeho obecnou prospěšností je to trochu jinak než se obecně uvádí a negativa nikdo nezveřejňuje.

Užíváním vitamínu E v přírodní formě tj. d-alfatokoferol (např. přípravek EVIT 600) se tvorba kaménků také zpomaluje.

Chemická forma tj. dl-alfatokoferol je sice levná, ale málo účinná.

Užíváním lecithinu lze tvorbu nových kaménků účinně zpomalit nebo i zastavit. Užívejte granulovaný, který obsahuje více jak 90% účinné složky - fosfolipidů. Dávkování: 2 až 3 polévkové lžice/den. Pro dlouhodobé užívání jsou z praktického hlediska udržitelné 1 až 2 polévkové lžíce na den.

Převzato z www.h-poradna.cz


 

Jaterní čistící kůra - recept 2.

Játra jsou důležitým orgánem pro detoxikaci organismu. Jakékoliv toxiny, které zhoršují činnost jater mají dopad na celkové zdraví. Játra mají i trávicí funkci. Produkují okolo 1 – 1,5 litru žluči za den. Žluč je složitý roztok, který obsahuje hlavně žlučové kyseliny a cholesterol. Pokud se žluč příliš zahustí, vznikají blátivé zátky až kaménky různého složení. Tyto nánosy zabraňují nejen kvalitnímu trávení, ale i detoxikační funkci jater. Uvnitř se mohou skrývat různé mikroorganismy, např. salmonely, staphylokoky, streptokoky apod. Tyto nánosy také zabraňují správnému metabolismu cholesterolu.

Z toho vyplývá, že pro zdravou funkci organismu je třeba jaterní žlučovody čistit. Před jaterní očistou se doporučuje ledvinovou očistu pomocí léčivých bylin. Při jaterní očistě uvidíte, jak se tělo zbavuje mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Jaterní očistu je vhodné na počátku opakovat 6× po 2 – 6 týdnech. Efekt nastává obvykle až po 3. očistě, protože každá očista odstraní jen část nánosů ze žlučovodů a žlučníku.

Ingredience:

  • Glauberova hořká sůl (Epsomská sůl) (síran hořečnatý, síran sodný – k dostání v lékárně) – 4 lžíce
  • olivový olej – půl hrnku
  • čerstvá šťáva růžového grepu – 1 velký nebo 2 malé, abyste dostali 2/3 až 3/4 hrnku
  • plastové brčko

Pro jaterní kůru zvolte nejlépe sobotu, abyste v neděli mohli odpočívat. Den před jaterní kůrou přerušte ledvinovou kůru. Nejezte tučná jídla, pouze vařené cereálie, ovoce, chléb a med (žádné máslo ani mléko). Brambory a zeleninu vařte pouze ve vodě. Vytvoří se tak větší tlak v játrech, jehož působením dojde k vytlačení více žlučových kaménků.

Průběh kůry

14:00 Po druhé hodině odpolední nejezte. Pokud toto pravidlo porušíte, budete se cítit špatně. Připravte si hořkou sůl (síran hořečnatý). Rozmíchejte 4 lžíce ve 3 hrnkách vody. Jedna dávka činí 3/4 hrnku. Roztok uschovejte v lednici.
18:00 Vypijte první hrnek hořké soli. Můžete přidat 1/8 lžičky vitaminu C pro zlepšení chuti. Sůl můžete zapít několika doušky čisté vody. Vyndejte z lednice olivový olej a grep, aby se zahřáli.
20:00 Vypijte další hrnek soli. Od dvou hodin jste nejedli, ale přesto nebudete cítit hlad. Časové rozložení kůry je velmi důležité, uvedené časy byste měli dodržovat plus minus deset minut.
21:45 Nalijte 1/2 hrnku olivového oleje do půllitrové nádoby. Do jiného hrnku vymačkejte grep a odstraňte dužinu vidličkou. Měli byste získat nejméně 1/2 hrnku šťávy. Šťávu přilijte do olivového oleje. Uzavřete nádobu víčkem a pořádně ji zatřepejte. Nyní navštivte toaletu (jednou nebo vícekrát, i kdybyste se měli zpozdit na dávku ve 22:00). Dbejte však na to, abyste se zpozdili max. o 15 minut.
22:00 Vypijte připravený nápoj z olivového oleje a grepové šťávy. Při pití pokud možno stůjte. Dávku vypijte do 5 minut.
Ihned si jděte lehnout. Pokud si nelehnete, mohli byste narušit celou čistící kůru. Čím dříve si lehnete, tím více kaménků opustí vaše tělo. Lehněte si na záda s hlavou mírně zvednutou na polštáři. Na krajinu jater (pravé podžebří) si položte termofor s teplou vodou, zabalený do ručníku, a nebo zapnutou elektrickou dečku. Udržujte teplo v jaterní oblasti půl až jednu hodinu. Snažte si představit, co s děje ve vašich játrech. Nejméně 20 minut vydržte v absolutním klidu. Ucítíte žlučové kaménky, jak se posunují žlučovody. Díky hořké soli vám to nebude působit bolest.
Ráno po probuzení vypijte třetí dávku hořké soli. Pokud je vám nevolno, počkejte s tímto pitím. Můžete si lehnout zpátky do postele. Nepijte dávku před šestou hodinou. O dvě hodiny později vypijte čtvrtou (poslední) dávku hořké soli a můžete se vrátit do postele.
O další dvě hodiny později se můžete najíst. Začněte ovocnou šťávou. Za půl hodiny můžete jíst ovoce a za další hodinu můžete sníst běžné (i když lehké) jídlo. U večeře byste se již měli cítit zdrávi.

Jak jste byli úspěšní? Ráno počítejte s průjmem. Ve stolici jsou zelené kaménky, které jsou potvrzením, že se nejedná pouze o zbytky jídla. Stolice většinou klesne ke dnu, ale kaménky většinou plavou na povrchu, neboť obsahují cholesterol.

První kůra vám může pomoci na několik dní, ale jak se budou zbylé kaménky posouvat dopředu, symptomy vašich problémů se mohou vrátit zpět. Jaterní kůru zopakujte po 6 týdnech. Nikdy ji však neprovádějte, jestliže jste nemocní. Někdy jsou žlučovody plné krystalků cholesterolu, které se nezformovaly do kamenů. Vypadají jako smetí plovoucí na povrchu vody v záchodové míse. Jejich zbarvení může být dohněda. Zbavení se těchto krystalků je stejně důležité jako zbavení se kamenů.

Po jaterní kůře se můžete jeden nebo dva dny cítit nemocní, ale většinou je to v případech, kdy byla zanedbána ledvinová čistící kůra.

Pro jistotu je dobré mít doma dvě soli jaterní!!!! Kdyby náhodou to co se uvolní ze žlučníku zůstalo někde ve žlučovodech!!!! Můžete cítit tlaky, bolest v oblasti jater.Občas se to stává a je třeba si kůru udělat ještě jednou, třeba i za týden. Jeden můj klient si dělá jaterní očistu každý druhý měsíc. V jednom roce měl dokonce 17 jaterních kúr a říká, že se mu hodně zlepšil jeho zdravotní stav.

Převzato z www.detoxikace-vyziva.cz

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz