.
   
neděle 8. září
svátek slaví Mariana, Mariola , zítra Daniela, Omar
 
 Cholestyramin alias Cholesterol LDL
autor Lastura.cz

LDL cholesterol

00.00.0000

Obsahují ho všechny tkáně a naše tělo se bez něj neobejde. Je nezbytnou stavební látkou pro tvorbu buněk, posiluje jejich stěny a přispívá tak k obranyschopnosti organismu. Bez něj by nadledvinky produkovaly méně hormonů, důležitý je pro tvorbu kostí a zanedbatelné není ani jeho působení na kůži. Nejméně dvě třetiny denní potřeby cholesterolu si vyrábí tělo samo, zbytek získává z masa, mléka a vajec. V potravinách rostlinného původu ho nikdy nenajdeme, rostliny obsahují HDL cholesterol.

Při nadbytku si tělo sníží vlastní výrobu, něco zpracují játra a zbytek se začne usazovat na cévních stěnách, které se tím postupně zužují.

Nadbytek způsobuje arteriosklerózu, poruchy krevního oběhu a srdeční příhody. Nedostatek způsobuje agresivitu, snížuje se totiž koncentrace serotoninu v nervovém systému.

Cholestyramin odvádí cholesterol, váže na sebe žlučové kyseliny jež odcházejí se stolicí a neumožňují návrat do jater, tím ovlivňují množství cholesterolu. Pracuje podobně jako rostlinná vláknina. Cholestyramin obsahují: hrách, fazole, knäcke-brot, ovesné vločky, rybíz, jahody a také v chléb graham.

Zvýšení LDL má různé příčiny, proto i různé způsoby snižování:

– jeho hladina stoupá při nedostatku chromu, ale i cukru
– užívat tedy chrom a vitamín B6
– jíst denně 3 strouhaná jablka, která nejen že snižují LDL, ale upravují i stolici
– dodávat vápník, vitamín D, vitamín C a kyselinu listovou
– dodávat hořčík, vitamín B6, cholin, inozitol (v obilních klíčkách z pšenice, v droždí, v játrech nebo jiných zdrojích vitamínu skupiny B)
– bez dostatku hořčíku nemůže být dost lecitinu, vše je v obilních klíčcích nebo v droždí (droždí neboli Pengamin ovšem neobsahuje hořčík)
– česnek užívaný s potravou bohatou na cholesterol snižuje jeho hladinu
– užíváním cibule
– užíváním jader vinné révy
– hladina LDL klesá při léčení řídnutí kostí

Hladinu LDL dále snižují: křemík, zelná šťáva, baklažány a obilní klíčky, jahody, tofu, tuňák.

Dnes ovšem je dost častá nízká hladina LDL, což zejména u mladých lidí, hlavně dívek, má nepříjemný dopad. Stravu doplnit vejci naměkko, ale pozor na žlučník a nejíst večer. Dále ještě tučnější vepřové maso, ale hovězí ne.

Lecitin
Reguluje množství cholesterolu, ale nemůže syntetizovat bez určitého enzymu s vitamínem B6. A tento enzym je účinný pouze za přítomnosti hořčíku. Takže se dá říct, že hladinu cholesterolu řídí iont hořčíku.

Normální hladina LDL:
Dospělý do 29 let max. 200 mg/dl
Dospělý do 39 let max. 225 mg/dl
Dospělý do 49 let max. 245 mg/dl
Dospělý nad 50 let max. 265 mg/dl
- vyšší hodnoty už hraničí s rizikem

Obsah LDL v potravinách (mg/100 g potravin)

Sádlo 407
Máslo 286
Vejce 234
Ementál 160
Šunka 153
Hovězí zadní 125
Šlehačka 120
Uzeniny 100
Vepřové libové 75
Kuře 75
Kapr 70
Rybí filé 65
Eidam 63
Smetana 45
Jogurt 11
Mléko odtučnělé 6

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz