Sodík - Na - Natrium - Sůl
|
00.00.0000
|
|
|
Sodík - Na - Natrium - sůl
Solit se nesmí při:
- některých chorobách srdečních
- onemocněních ledvin
- otylosti
- vysokém tlaku krve (norma na den 1 g)
- při nemocech srdce
Ztráta soli:
- pocením - v létě je ztráta větší
- silnými průjmy
- krvácením
- při horečkách se současným pocením
- při Addisonově chorobě
Norma je 5 až 15 gramů na osobu na den.
Při menším nedostatku soli vzniká
- postupné oslabování
- ztráta chuti
- stavy mdloby i vrhnutí
Při nedostatku soli v potravě vzniká
- silná žízeň
- pocity únavy, někdy i deprese
- křeče svalů lýtek a prstů na nohou
- zvětšuje se nebezpečí úpalu a úžehu
- snižuje se schopnost myšlení
Nedostatek soli u starších lidí
Donedávna se doporučovalo, aby starší lidé ve svém jídelníčku nepoužívali příliš soli. Vědci bonnské univerzity ale varují i před opačným extrémem. U osob nad 60 let může nedostatek soli v potravě snižovat průtok krve v tepnách paží a nohou, což má za následek poruchy činnosti mozku. Špatná paměť ve stáří proto může být často vyvolána právě nedostatkem soli. Dalšími chronickými příznaky jsou: zrychlený tep, příliš nízký tlak krve, vysychání tkání, studené ruce a nohy. Nedostatek kuchyňské soli v potravě spojený s nedostatečným přívodem tekutin má podle varování lékařů mnohdy i smrtelné následky. Starší lidé by měli denně pít minimálně 1,5 až 2 l tekutin.
Některé potraviny s největším a nejmenším obsahem sodíku Na
V mg sodíku na 100 g potraviny:
800 - kyselé zelí
660 - kukuřičné plátky
500 - tuňák (konzerva)
400 - houby
430 - plnozrnný chléb žitný (100%)
250 - chléb pšeničný (94%)
120 - celer
100 - hrozinky
50 až 100 - ryby
85 - špenát
78 - hovězí maso
60 - ovesné vločky
20 až 50 - ořechy a mandle
30 - brambory
20 - zelený hrášek a rajčata
4 - kapusta kadeřavá
2 - rýže loupaná
1 - banány |
|