Hlízy brambory jsou lehce stravitelné, zásadité. V kuchyni je to velmi oblíbená zelenina. Nadměrná konzumace brambor je jednou z příčin nadváhy a obezity.
Hlízy obsahují draslík, měď, vitamín A, hořčík, mangan, vitamín B1, vápník, sodík, vitamín B2, železo, chlór, vitamín B3, síra, jód, vitamín B6, vitamín PP, škrob 95 až 99 %, vitamín C
Celá rostlina je až na hlízy jedovatá. Jedovaté jsou však i hlízy, na které svítilo slunce (jsou zelené), nebo klíčky, které z hlíz vyrostou ve sklepě. Jed solanin způsobuje bolesti hlavy, únavu, zvracení, bolesti břicha, průjmy. Příznaky se mohou objevit až po čtyřech či dvaceti hodinách a mohou trvat tři až šest dní. Podáváme živočišné uhlí a při úporných průjmech zeleninové šťávy a minerálky. Léčitelé doporučují silný čaj ze semen kmínu.
Staré brambory a všechny jejich zelené části jsou více jedovaté, nazelenalé brambory obsahují solanin, který nepříznivě působí na srdce, ledviny a velice nepříznivě na klouby. Obsahují ho i zdravé brambory, a proto se doporučuje vařit je s kmínem, který solanin neutralizuje. Jeho množství se zvyšuje působením denního a především slunečního světla!
Hlízy a z nich připravený škrob se užívají v léčebné kosmetice, brambory jsou dietetickou potravinou!