.
   
pondělí 16. září
svátek slaví Ludmila, Kornélie , zítra Naděžda, Naďa
 
autor Lastura.cz

Syrová strava

15.10.2012

Léčba syrovou stravou

Původně byl člověk sběrač a zemědělec. Teprve později, když se stal masožravcem, začal používat oheň. Do té doby oheň vůbec nepotřeboval.

Syrové ovoce, zelenina, ořechy, bobule a semena mu velice chutnaly a nemusel je tepelně upravovat. Všude bylo teplo. Vždyť palmy a datle byly nalezeny i na Aljašce a na Sibiři. Všude byla tropická flóra a fauna.

Jen masitá strava je příčinou používání ohně. Mnozí vědci jsou na základě anatomických, fyziologických rozdílů mezi člověkem a vyššími živočichy - savci přesvědčeni, že člověk není masožravec ani všežravec, ale speciální býložravec se zaměřením na plody - ovoce, ořechy, zeleninu, semena rostlin - stejně jako ostatní primáti lidoopi a opice. Je to pravda?

Masožravci mají kyselé sliny, nepravidelný chrup, velmi kyselé žaludeční šťávy, schopné rozložit peří, kosti, šlachy, a asi 3 m krátké střevo, ve kterém trávící proces probíhá hnitím.

Člověk má pravidelný chrup, zásadité sliny, mnohem nižší pH žaludečních kyselin, dlouhé tenké střevo - asi 10 m, ve kterém trávící proces probíhá správně enzymatickým štěpením.

Čistí býložravci - kráva, kůň, ovce, koza, slon mají delší střevo než člověk a jsou schopni rozrušit a zužitkovat velký objem zelené hmoty - travnaté vlákniny.

Vědecké výsledky za posledních 30 let svědčí o tom, že konzumace masa člověku velmi škodí, protože jeho zbytky nevycházejí tak rychle ven jako u 3 m dlouhého střeva masožravců, ale dlouho se zdržují a putují 10 m dlouhým střevem, kde hnije a tvoří se rakovinotvorné látky, protaminy, hnilobné baktérie a další toxiny. Podle japonských onkologů a dalších, je právě konzumace masa hlavní příčinou rakoviny.

Zjišťujeme, že člověk má určenou stravu jako ovoce, ořechy, zeleninu, semena, doplněné mlékem. Tyto potraviny jsou účinné jen tehdy, zůstanou-li živé - činné exogenní enzymy v nich přítomné. Tyto enzymy řídí úplné využití vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a dalších biologicky aktivních látek, které jsou většinou termolabilní. Exogenní enzymy a další termolabilní látky (fytoncidy, auxiny, auxony, termóny, gamony, antioxidanty ...) jsou činné - tedy živé do teploty 46 °C. Od této teploty výše jsou inaktivovány - tedy nečinné a ještě vyšší teplota je zabíjí.

Proto, aby člověk nejvíce využíval výživné a léčivé látky v potravinách a mohl čistit a léčit svůj organismus a preventivně na něj působit ochrannými látkami, je nevyhnutelné je jíst v syrovém stavu. Velmi mnoho vědeckých pokusů ukázalo, že jen živé plodí život.

Vařená strava, převažuje-li v jídelníčku, přináší jen nemoci, předčasné stárnutí, (vyčerpání endogenních pankreatických enzymů trypsinu a chymotrypsinu - degeneraci organismu na buněčné úrovni) a předčasnou smrt. Sníme-li vařenou stravu, cítíme se unaveni, ospalí, malátní a nejraději bychom si šli lehnout. Lymfatický systém kolem zažívacího traktu reaguje na vařenou stravu zmnožením bílých krvinek z 6000 - 8000 normy až na 30000 v mm krychl.

Avšak sníme-li syrovou stravu, cítíme se svěží a čilí a lymfatický systém nereaguje, hladina leukocitů zůstává v normě, protože živou stravu považuje organismus za přirozenou a proti ní nebojuje.

Člověk pro zdraví nepotřebuje teplé jídlo, protože teplo se tvoří v játrech štěpením sacharidů a všechna krev, která jimi protéká, se v nich ohřívá a teplo roznáší do celého těla. Proto tvrzení, že člověk musí mít alespoň jedno jídlo vařené a teplé, je pověrou a není pravdivé.

Pro běžný život postačí, jestliže se jí 90 % syrové stravy a zbytek - fazole, sója, rýže Natural, se jí vařená. Ale pro léčebný efekt je třeba se přísně vyvarovat jakékoliv vařené nebo jinak tepelně upravované potravy teplotou vyšší než 46 °C.

Přechod na syrovou stravu

Při přechodu z vařené na syrovou stravu budete často cítit hlad. Bude to trvat 1 - 3 měsíce, než se vnitřní enzymatický systém organismu přeorientuje. Ze začátku (sedm až čtrnáct dní) se budete cítit unaveni, slabí. To je reakce čištění organismu a přeorientování se na jiné - normální trávení. U některých se mohou objevit symptomy starých nedoléčených nemocí, ale ty zmizí do 3 - 5 dní.

Asi za 14 - 21 dní se začne cítit svěží, schopni ihned pracovat. Vrátí se vám elán, chuť do života, vše, co potřebujete, občas ho vyčistit krátkým půstem a on už se dá sám do pořádku. Jestliže jej člověk úplně nezničí, pak adaptační a regenerační síly organismu jsou velmi silné. Je třeba je podporovat syrovou stravou.

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz