Jablka
- chrání srdeční a cévní ústrojí, podporují imunitní systém, jsou výživou šedých mozkových buněk
- obsah
vitamínu C ve 100 g jablek:
Jonatan 4-8 g
Zlatý delicius 5-17 g
Zlatá renata 10-21 g
Coxova renata 10-15 g
Berlepschova renata 25-35 g
Červená
Ida 18-23 g
- pod slupkou středně velkého jablka (cca 120 g) na nás kromě
vitamínu C čeká na 300 dalších zdravých komponentů např.:
13.5 g uhlovodany (převážně cukr)
0.4 g bílkoviny
0.6 g tuky
- dále obsahuje jedno jablko:
voda, ovocná kyselina,
éterické oleje, vláknina, značný obsah pektinu,
vitamín A,
vitamíny skupiny B, kalcium, železo, magnesium, pouze 75 kalorií
- zvyšují obranyschopnost především proti virovým onemocněním - už jedno jablko denně zvýší odolnost proti nachlazení nebo chřipce
- doporučuje se sníst jablko tak 30 minut před spaním - ovocný cukr vás uspí lépe, než nějaká tableta a bez vedlejších účinků
- brání průjmům a zácpám - při potížích sníst 1 kg denně, jinak 2 až 3 jablíčka, ale rozstrouhaná a ponechaná chvíli na vzduchu (zhnědnout)
- skladování - ideální teplota je kolem 2 °C, ve skladovacích boxech se stálou teplotou vydrží s minimálně změněnými vlastnostmi až půl roku
Ovoce
Jablko plněné sýrem
Jablkový rýžový koláč