Je to nejrozšířenější infekce; vyskytuje se v epidemiích postihujících celé kontinenty i celý svět. Chřipka je vysoce nakažlivá a šíří se od nemocného vzdušnou cestu při přímém styku nebo pobytu v místnosti.
Inkubační doba je krátká, 1-3 dny. Typický je náhlý začátek nemoci, den předem se ohlásí škrábání v krku. Uvaříte-li si v šálku vody lžičku šalvěje a světlíku, za hodinu škrábání v krku zmizí. Chřipku také signalizuje mrazení, zimnice, vzestup horečky až přes 39 °C, bolesti v kříži, končetinách, bolesti hlavy a rychlé projevy celkové intoxikace. U dětí také zvracení, průjem a krvácení z nosu. Rychle se přidávají příznaky postižení dýchacích cest a suchý dráždivý kašel.
Po 2-3 dnech začne teplota klesat, příznaky ustupují a nemocný přechází do rekonvalescence. Cítí se značně unavený jako po velmi těžké nemoci, ještě dál kašle a trvá několik dní, než je schopen vstát a pracovat. U starších osob je rekonvalescence delší, rekonvalescenti si stěžují na občasné bušení srdce, nespavost, únavnost, pocení.
Traduje se, že kdo občas onemocní chřipkou, nemusí se bát rakoviny a lidé postižení rakovinou nikdy chřipku nedostanou.
Praktické rady:
1. Používat papírové kapesníky a pálit je.
2. Strojit se teple, ale lehce.
3. Obden večer sníst stroužek česneku.
4. Nekouřit ani neprodlévat v zakouřené místnosti.
5. Ležet v posteli raději o 1-2 dny déle.
6. Hodně pít a brát vitamín C.
7. Všechny čaje sladit malinovým sirupem.
8. Jíst kompoty s angreštem a malinami.
9. Jíst v době nemoci více červené řepy, cibule, česneku, zelí, mrkve, papriky, pórku, černou ředkvičku, maliny, lískové ořechy, majorán.
Recepty:
Čaj z truskavce ptačího
Čaj proti chřipce 1
Čaj proti chřipce 2
Viz také
prasečí chřipka.