.
   
čtvrtek 19. září
svátek slaví Zita, Konstantýn , zítra Oleg, Helmut
 
autor Lastura.cz

Brambor obecný

29.06.2010
Brambor obecný

Čeleď lilkovité (Solanaceae)


léčitelství

zajímavosti

 

Hlízy brambory jsou lehce stravitelné, zásadité. V kuchyni je to velmi oblíbená zelenina. Nadměrná konzumace brambor je jednou z příčin nadváhy a obezity.

Hlízy obsahují draslík, měď, vitamín A, hořčík, mangan, vitamín B1, vápník, sodík, vitamín B2, železo, chlór, vitamín B3, síra, jód, vitamín B6, vitamín PP, škrob 95 až 99 %, vitamín C

Celá rostlina je až na hlízy jedovatá. Jedovaté jsou však i hlízy, na které svítilo slunce (jsou zelené), nebo klíčky, které z hlíz vyrostou ve sklepě. Jed solanin způsobuje bolesti hlavy, únavu, zvracení, bolesti břicha, průjmy. Příznaky se mohou objevit až po čtyřech či dvaceti hodinách a mohou trvat tři až šest dní. Podáváme živočišné uhlí a při úporných průjmech zeleninové šťávy a minerálky. Léčitelé doporučují silný čaj ze semen kmínu.

Staré brambory a všechny jejich zelené části jsou více jedovaté, nazelenalé brambory obsahují solanin, který nepříznivě působí na srdce, ledviny a velice nepříznivě na klouby. Obsahují ho i zdravé brambory, a proto se doporučuje vařit je s kmínem, který solanin neutralizuje. Jeho množství se zvyšuje působením denního a především slunečního světla!

Hlízy a z nich připravený škrob se užívají v léčebné kosmetice, brambory jsou dietetickou potravinou!

 
 

Základní zásady o bramborách:

1. Brambory co nejméně vystavovat dennímu světlu a slunci vůbec ne! Přinejmenším je ihned přikrýt.

2. Lidé s kloubními (revmatickými) potížemi by měli brambory a lilkovité vůbec v potravě vynechat, nebo jejich negativní vliv eliminovat odvarem z kmínu: 1 lžíce kmínu ve 0,25 l vody, vaří se 7 minut - vypít přes den.

3. Ženy, které otěhotní na jaře, by měly okamžitě přestat konzumovat brambory (a lilkovité vůbec)! Následkem požívání starých brambor vznikají někdy malformace (tvarové úchylky, vývojové vady) u plodu.


Vhodná doba pro sázení je za ubývajícího Měsíce, krátce po úplňku, viz Vliv měsíce na pěstování. Hlízy se sklízejí na podzim.

 


Skladování - již při teplotě 2 °C slábnou, škroby se mění na cukry a brambory jsou pak sladké

 

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2024 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz